Tekst: Frank Tindvik

1. januar overtar Sven Richard Møller (44) og Emma Bejmar (36) driften av Tyinkrysset fjellstue. – Vi er veldig glade for at de grep muligheten. Det er avgjørende for oss å samarbeide med andre for å få til utviklingen vi ønsker her på fjellet, sier destinasjonsleder Eirik Høyme Rogn på Tyin-Filefjell.

Det er lagt ambisiøse utviklingsplaner for Tyin-Filefjell frem mot 2030. Målet er intet mindre enn å etablere en internasjonalt kjent destinasjon, med et helårlig opplevelsestilbud i noe av den mest spektakulære høyfjellsnaturen Norge har å by på.

- Destinasjonens suksess i fremtiden avhenger av at mange flere enn oss tar eierskap til alle tilbudene som i sum skaper en attraktiv destinasjon. Det er ikke noe mål for oss å drive alt selv, tvert imot er det en stor suksessfaktor for oss og få andre til å se og gripe mulighetene som ligger her i nåtid og fremtid, slik Sven Richard og Emma nå har gjort, sier Tyin-Filefjells daglige leder.

Tyinkrysset nye drivere er allerede godt etablert på Tyin-Filefjell, der paret er bosatt og siden 2020 har drevet overnattings- og opplevelsesbedriften «Opplev Filefjell».

Levde utendørs i to år

Sven Richard er opprinnelig fra Sørlandet, og har bakgrunn fra hotell- og restaurantbransjen, forsvaret, oljenæringen, sportsbutikk – og som turbums på heltid. Emma er født og oppvokst i Västerås i Sverige, og har bodd i både Jordan og Dubai. I sistnevnte land jobbet hun med events, før hun flyttet hjem igjen til Västerås og lederroller i domstolen og ved sykehuset. Veien frem til at de begge havnet i Vang, må kunne sies å være av den utradisjonelle og inspirerende sorten.

- Jeg kom i 2016, til jobb som daglig leder ved Intersport Filefjell. Jeg sa opp der etter to år, for å være ute tur på heltid. Drivkraften var kort fortalt et ønske om å leve i naturen. Begge de somrene tilbrakte jeg i fjella her oppe, forteller Sven Richard.

Noen av hans utallige netter i telt eller koier de åra, hadde han selskap. På det som egentlig var verst tenkelige timing, rett før han skulle ut på tur i uoverskuelig fremtid – traff han Emma.

- Det ble to år med distanse- og teltdating mens han levde ut drømmen om å bo ute, ler hun.

I 2020 satte koronapandemien en stopper for turbums-livet. Han hadde basert seg på å selge fisk, og ta foto- og foredragsoppdrag for å finansiere moroa. Men brått var markedet for dette borte.

- Det første stedet jeg ikke kunne gi slipp på 

Etter to år i naturen, virket tanken på et «A4-liv» med kontorjobb fjern. Han ville bo og leve til fjells. - Gjennom jobber i forsvaret og oljebransjen har jeg flyttet mye. Men dette var det første stedet jeg hadde vanskelig for å gi slipp på. Jeg trivdes rett og slett for godt, forteller Sven Richard.

De to satte seg ned sammen og la en plan. Den resulterte i at Emma flyttet fra Sverige til Norge og Vang, og etablerte «Opplev Filefjell» sammen med sin frem til nå «telt-kjæreste».

Lidenskapen for naturen danner en felles base for de to. I løpet av de siste tre årene har de bygd opp en overnattings- og opplevelsesbedrift med utgangspunkt i slik de selv liker å oppleve naturen.

- Vi setter pris på det enkle og tradisjonelle friluftslivet, uten prestasjonsjag. Det å gå tur, fiske, sove ute, lage mat ute, høste bær og sopp, det trenger ikke være komplisert. Vi tar med gjestene våre ut på alt fra teltturer sommer og vinter, til reinsdyrsafari og isfiske, sier Sven Richard.

Opplev Filefjell skal driftes videre, men samtidig er de to nå klare for enda flere utfordringer. De gleder seg til å overta driften av Tyinkrysset, og til å bidra til utviklingen på Tyin-Filefjell.

Løypekart Tyin FIlefjell Exztreme 2023

Et naturlig møtested

For Emma er Tyinkrysset kjent territorium, hun har nemlig jobbet her av og til gjennom de siste åra. Selv er hun veldig glad i å lage mat, og er lidenskapelig opptatt av gode råvarer.

- Vi er heldige som skal drive et serveringssted som er omgitt av mange gode lokalmatprodusenter, det er noe gjestene våre vil få merke på menyene. Det blir litt røff og smaksrik mat her, røper hun.

De er begge tydelige på at fjellstuas «lune sjel» skal bevares, men samtidig vil det bli noen endringer.

- Det er en del fordeler med å overta noe som allerede er i drift. Forutsetningene her er gode, og vi ønsker å gjøre fjellstua enda mer attraktiv for nye og gamle gjester. Vi ønsker et mer moderne uttrykk innvendig, og har veldig lyst til at Tyinkrysset i enda større grad skal bli et naturlig møtested for både hyttefolk, tilreisende og fastboende, enten det er for en lunsj, middag, et glass vin, eller en kaffekopp. Vi kommer også til å ha flere arrangementer gjennom året, forteller Emma.

Når paret formelt overtar driften 1. januar, har de en hektisk måned med oppussing, ansettelser og en haug av andre forberedelser foran seg. Ambisjonen er nemlig å åpne for gjester tidlig i februar.

Store forventinger

Line Svien, leder for hotell og spisesteder ved Tyin-Filefjell, ser frem til å samarbeide med de to.

- På vegne av oss som har drevet Tyinkrysset fjellstue frem til nå, ønsker jeg hjertelig velkommen til Sven Richard og Emma – som jeg også kjenner fra før. De blir et friskt pust inn på fjellstua, og vil bli en viktig del av totaltilbudet her på Tyin-Filefjell.

Dagens personale ved Tyinkrysset flytter videre til Filefjellstuene – hvor det blant annet bygges hotell i disse dager. Det skal etter planen åpnes med brask og bram 1. juli.

- Vi skal realisere en stor utvikling og hotellsatsing på Filefjellstuene i 2024, så timingen var veldig god for oss når Sven Richard og Emma kom på banen nå. Alle våre medarbeidere som nå har sin arbeidsplass på Tyinkrysset får viktige roller i å forberede åpningen og driften på Filefjellstuene og blir en del av teamet der, forklarer Eirik Høyme Rogn.

Fra 27. desember og frem til påske blir Filefjellstuene restaurant gjenåpnet med et nytt matkonseptet med en daglig 3-retters meny basert på lokale råvarer. Fra starten av mai og frem til åpningen av hotellet 1. juli stenger Filefjellstuene for siste byggearbeider og moderniseringer.

- Det er veldig viktig for oss at Tyinkrysset lever og utvikler seg i beste velgående videre, som et møtepunkt for lokalbefolkning, hyttegjester, turister og vegfarende. Her er det mange års historie i veggene som vi har investert mye i å etablere et godt grunnlag for videre drift på det siste året. Vi har store forventninger til veien videre, avslutter destinasjonssjefen.

Løypekart Tyin FIlefjell Exztreme 2023